neděle 15. března 2020

Irský roadtrip s Petrem a Davidem - červenec 2019


Irský roadtrip – věnováno hlavně Davidovi s Petrem – Petrovi proto, že celou dobu řídil a nestíhal zaznamenat všechna místa, kterými jsme jeli :). Davidovi proto, že to celé za pochodu plánoval. No a taky koronaviru, bez tebe by to nešlo ty potvoro přísavkatá, proč asi vyhrabávám půl roku starý cestovní deníky? - protože se snažím doma zabavit.

Mapu celého tripu najdete tady 

Cestu rekonstruuju z papírových zápisků, tak buďte benevolentní – něco si už vůbec nepamatuju a něco po sobě prostě už nepřečtu.

Jo, a pokud se na nějakou takovou cestu budete chystat, vězte, že je lepší to zkoordinovat a plánovat osobně, než přes Facebook – i tak jsme ale plánování zvládli na výbornou – ve vlaku, v autě a on the road. David měl starého cestovatelského průvodce od Lonely planet a taky jsme měli internety, žejo.

12. 7. pátek


Letadlo má při odletu do Dublinu hodinu zpoždění. Zabíjíme čas. Četbou, jídlem ... prostě oblíbenými činnostmi. Let je klidný, a protože hladoletu nechceme dopřát víc našich financí, než musíme, sedíme každý zvlášť. David pořídil speciální gigatašku, do které se vešel stan, karimatky a spousta dalších věcí a letí v podpalubí - super Davide!

Na výdeji zavazadel klukům omylem utíkám a ztrácím se – to to ale hezky začíná. Konec dobrý, všechno dobré. Kluci mě vyzvedávají u zavazadel a frčíme pro káru a pryč z Dublinu. Na první noc máme objednaný hostel v městečku severně od D. s extra divnou paní domácí, která neudržuje oční kontakt.

Zludákaní českou pohostinností až do pozdních nočních hodin, si chceme dát v hospodě nějaké jídlo. Ukazuje se ale, že v irských hospodách (kde mimochodem v téhle mají na podlaze koberec!) přestávají vařit už po osmé hodině večer, tak sušíme hubu. Teda, trochu vlhčíme pivem.

Nakonec nás zachraňuje pohoštění u Joea – burger s pytlíkem hranolek, který paní převršila kvůli zavíračce. Usedáme na rantlík jako správní roadtripoví vágusáci a rvem to do sebe. Lepší hranolky jsem neměla.

13. 7. sobota


Vyrážíme směr New Grange – slavné keltské pohřebiště, které je pověstné dlouhými frontami a drahým vstupným. Kvůli probíhající revitalizaci areálu (ne pohřebiště, jen turistických zařízení a muzea, ... i když ...) tam byly jen ty dlouhé fronty, protože návštěva byla zdarma. Čekání (ztratili bysme asi 2 hodiny) jsme vzdali a jali se aspoň posvačit – společnost nám dělaly ženy-bohyně Wicca se svým šalvějovým vykuřovadlem – odpočinková zóna pro ně zjevně měla nějakou zbytkovou magii.

anna2rerajce.net


David je z toho zklamaný, ale už plánuje, jak se sem s Petrem určitě staví před odletem domů. Upokojí ho až návštěva destilerky v Killbeganu.

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Jediné, co si z prohlídky odnáším je, že se pracovníci koupali v kádi s kvasem (asi kvůli chuti) a že mi nechutná whiskey – Petr nepil, ale taky mu nechutná, tak David dostal trojitou ochutnávku. Každopádně jsme se dozvěděli, že se gaelsky řekne na zdraví „Slánša“ (píše se Sláinte).

Z Killbeganu jsme zamířili hledat místo, kde složíme hlavu. Pravděpodobně (a to čtu jen z mapy) jsme chtěli zakempit u Loch Ennell. Ukázalo se, že tam probíhá nějaký stanový tábor, tak bysme se tam asi ztratili. Kluci by to dali na prasáka, ale já blbka jsem se šla zeptat, jestli si můžeme postavit stan. Samozřejmě to byl soukromý pozemek, takže žádného prasáka už jsme si po mé intervenci nemohli dovolit. Umíchali jsme vajíčka a našli si jinou louku k přespání.

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Jedno ze specifik irského kempování je, že mají opravdu uzoučké silničky, často vyšperkované romantickými kamennými zídkami s ostnatým drátem, nebo křovitým loubím, které ze silničky dělá zelený tunel. Opravdu se nedá nikde nenápadně zastavit a postavit si stan, pokud někomu nevjedete až na louku ... a to jsme taky docela často dělali a byli jsme u toho lehce nervózní. Jinak – je to proto, že každá louka patří nějakému soukromníkovi.

anna2rerajce.net

14. 7. neděle


David chtěl moc moc moc vidět Tullamore destillerku – stojí to za to, doporučujeme – byla zavřená, kolem nikde nic (je kousek za městem) a ještě nás vyhnal týpek z parkoviště, když jsme si ji chtěli aspoň vyfotit. Zajížďka se ale i tak vyplatila, protože Petr zažíval druhou alergickou sezónu – v červenci v Irsku kvetou trávy, takže jaro č. 2 pro alergika. Lékárny jsou zavřené, ale paní v drogerii se nad Peťou slitovala a dala u pár pilulí z vlastních zásob, než si koupí svoje. Dobrý kraj, dobří lidé.

Následuje náhodná prochajda k zámku zámeckým lesoparkem, kde zjevně bydlí ve stromech všelijaká havěť, protože už si je vytunili dvířkama.

anna2rerajce.net

Kluci začínají být nervózní, že nestihnou vstupy do muzejí, tak hned frčíme do Clonmacnoise na další pohřebiště, eee keltské kříže – tentokrát v klášterním komplexu. Vstupné je 8 éček, takže já socka čekám venku, čtu si a užívám slunka. Další muzeum na cestě – muzeum hladomoru je bohužel zavřené – to jste věděli, že kvůli plesnivým bramborám mezi lety 1845-50 umřelo/emigrovalo 2 miliony lidí?! (ze Strokestownu se někteří vydali pěšky a ušli 165 km až do Dublinu, protože jim nic jiného nezbývalo a lodím z Dublinu pak přezdívali plovoucí rakve – uf).

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Dnes spíme na luxusním místě na pláži u Sliga, které nám poradil recepční z přeplněného kempu (stylem – nechci o tom moc mluvit, ale mimo záznam – když postavíte stan támhle a brzo vypadnete, nikdo vás vyhazovat nebude). Guiness, západ slunce, véča, pecka! Rosses point beach baby!

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

15. 7. pondělí


anna2rerajce.net

Víte, že v Irsku mají svoji stolovou horu? Jmenuje se Ben Bulbin (526) a z jedné strany se na ní dá vyšplhat.  Hrabství Sligo je mimochodem kraj básníka Yeatse, který Bena zmiňuje v jedné ze svých básní. V průběhu výstupu si konečně uvědomujeme, jak je možné, že je Irsko na těch fotkách tak krásně zelené a zároveň proč se vyplatí sledovat předpověď počasí (s podivem až 4. den). Půda je velice vlhká, bahnitá, až rašeliništní, no a počasí na začátku výletu nemusí vůbec vypovídat prostředku a konci. Taktéž z osobní zkušenosti nedoporučuju vyrazit v kraťáscích, i když je velké teplo, páč nahoře budete mít místo stehen dvě zmrzlé tresky. Kluci mají zjevně větší fyzičku, jak já a hopkají z drnu na drn jako ovečky, kterých tam taky pár je. Nahoře v mrholení a mlze potkáváme rodinku turistů z Dublinu, kteří nás ochotně fotí.  Cesta dolů je o poznání rychlejší – jdeme z kopce a mě je zima – zatracený kraťásky.

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Po sestupu máme jediný úkol, dostat se na ostrov Achilles, který podle fotek slibuje úchvatnosti ... když vyjde počasí. Vyšlo ... relativně :)

anna2rerajce.net

Spíme v kempu, sprchujem se o sto šest na sprchách pro invalidy a nabíjíme mobily o sto sedm. Je to lahoda, když nemusíme hledat místo na spaní, spíme na rovném a zároveň nikdo nedělá rambajs :)
anna2rerajce.net

Kousek od Bena je městečko Sligo – a když si o dva dny později píšu s Erin – irskou kamarádkou z Kanady, dozvídám se, že tam bydlí s Garrym – no co už. Snad se uvidíme někdy jindy.

16. 7. úterý


anna2rerajce.net

Ráno nás odchytává upovídaný soused a slibuje nám scénickou cestu, až pojedeme z ostrova. Balíme a jdeme si vybrat naši denní dávku tělocviku – výlet na cípek ostrova, který slibuje parádní výhled. Fotíme panoramata a ovce, kterých je všude plno – oproti představě ale nejsou sněhově bílé, ale našedlé a nastříkané křiklavou barvou, aby si je farmáři poznali. Cesta od zátoky není úplně dobře značená, tak spoleháme na to, že ovce ví a krosíme to po jejich pěšinkách – ulehčuje nám to vědomí, že dokud jdeme nahoru, jdeme správně. Nevychytali jsme nejlepší počasí, ale aspoň přeje surfařům, kterých je na Keem bay kupa. Výhledy stojí za to, jen kdyby tak děsně nefoukalo – odfouklo mi to oblohu ze svačiny.

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Po výstupu ještě stíháme prohlídku Slievemorské opuštěné vesnice, ze které její obyvatelé utekli kvůli už zmiňovanému hladomoru. Moc se nedivím – široko daleko nic, prosolená půda a ruiny domečků napovídají, že životního prostoru měli jako ve větší socialistické kuchyni – až na to, že tahle kuchyň byla zároveň chlév, obývák a koupelna a žila v ní celá rodina.

anna2rerajce.net

Po fyzickém výkonu je nutné osvěžení, tak jsme se rozhodli, že se vykoupeme. Když člověk leží na pláži, tak je mu celkem teplo a dokonce zažívá zdání, že nefouká. Plážování v Irsku – pořiďte si neoprén, my ho neměli. Pokud ho nemáte, nelezte tam, je to studené jako prase. A hlavně, když tam přeci jen vlezete, ujistěte se, že máte pořádně zatěžkanou deku kameny, jinak budete svoje věci hledat po celé pláži.

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

David má dost přírody a konečně chce vidět nějakou pravou irskou hospodu s muzikou – pravda, že jsme zatím v žádné pořádně nebyli. Vydáváme se tedy z Achilla, kde chcípl pes (ovce) scénickou cestou. Zároveň je nutné říct, že jsme se potřebovali postarat o řidiče a doplnit mu drahocenný kofein v žilách – ale kde? Peťa už je znaven, zastavujeme u random řeky a ještě víc random pozemku a úplně náhodou (ok, poté, co se dopustíme dalšího nepovoleného vstupu na pozemek v řadě) objevujeme rybářův ráj s chatkou a travnatým břehem. Ven s piknikovou dekou, ať je kafe co nejrychleji na stole ... ééé ... na trávě!

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

I na slibovaný koncert se nakonec dostalo – dnešní jsme našli ve Westportu, kde trio týpků zpívalo zjevně tradiční irské sprostonárodní odrhovačky. A jak poznáte, že je to tradiční? – většinou zpívá celá hospoda.

anna2rerajce.net

Po jedné noci v kempu jsou z nás už zase bezdomovci – tentokrát táboříme na louce, na kterou jde vidět z domu, co stojí na kopci. Trochu nás to znervózňuje, protože na terase pořád někdo stojí a vypadá to, že na nás kouká. Je to zneklidňující. Málo svítíme a hodně se bojíme klíšťat a jiné havěti – mají zrovna sezonu a borelie je sviň. Desinfikujeme zevnitř Ginem (Petrovi nechutná) a spí se nám jako v bavlnce.

17. 7. středa


Prší, nechce se nám ze stanu. Zjišťujeme, že člověk, který nás včera v noci bedlivě pozoroval z terasy, je túje.

Jedeme do národního parku Connemara, protože na fotkách vypadá parádně a jmenuje se po něm whiskey. To, co nám nedošlo je, že když je hnusně a prší, nebudou asi výhledy a výlety z nejpříjemnějších. Petr se potřebuje zresuscitovat, takže poté, co dorážíme do hezkého centra pro návštěvníky, zaparkuje se u stolu a otvírá knížku. Tomu rozumím, tak se vydáváme na pidivýlet jen s Davidem a pláštěnkami. Hodně fouká a prší, takže není nic vidět. Sundávám si brýle, protože se zapršenými skly je to prašť jako uhoď. Jdeme modrou trasu, výhledy mají být spektakulární – nesmím zapomenout zčeknout fotky na internetech až se vrátíme do návštěvnického centra, abych z Connemary taky něco měla. (doporučuju vygooglit – za slunečného počasí to tam opravdu vypadá náramně).

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Cestou z Connemary do Gallway míjíme Kylemore Abbey – opatství jako z pohádky – bohužel se i za park platí vstupné a není tak pěkné počasí, abysme ho obětovali, tak obdivujeme aspoň z dálky.

anna2rerajce.net

Na dnešek máme objednané couchsurfing u Irky Bhríd. Je velice free a připomíná nám naši kamarádku Lenku – lesanu. Představuje nám svého náctiletého syna a jeho kamarády. Pracuje jako DJka v jednom rádiu a jako hudebnice – hodně si frčí na couchsurfu a od svých hostů vyzvídá jejich lidovou hudbu, kterou pak pouští ve svém pořadu – myslím, že je to tohle.

anna2rerajce.net

Od Bhríd se vydáváme pěšky na couchsurfing meeting, kde chceme vyzvědět, kde se hraje muzika a nějaké další pikošky. Naše akce je odměněna v podobě couchsurferky Cassii, která je upovídaná a zná hodně podniků v Gallway. S ní jsem se začala bavit já (yay me!), kluci vyfásli nemluvného australského farmáře, ze kterého nic moc nevydolovali :)

anna2rerajce.net

18. 7. čtvrtek


Loučíme se s Bhríd – dnešní noc budeme spát v hostelu – určitě si tam hezky odpočineme. Dneska jsou na programu zřícenina Kilmacduagh ze 7. století a Mohérské útesy – útesy, které na vás vyběhnou na jedné z prvních fotek, když hledáte Irsko.

Zřícenina je super, sice kolem ní vegetí krávy, ale je zdarma a dýchá z ní historie. Ani tu není moc lidí, což je překvapivé. Piknikujeme.

anna2rerajce.net

Na útesy jsme natěšení. Trochu nás zamrzelo, že jsou zpoplatněné – resp. parkoviště je zpoplatněné – 6 éček za hlavu. Platí se už na parkovišti a u útesů vás můžou namátkově zkontrolovat. Počasí je pořád nevyzpytatelné – člověk nechce moc být na útesech, které stojí v cestě bouřce, co přichází od moře. Každopádně útesy jsou spektakulární a já jsem z té výšky a možnosti utrhnutí okraje podělaná až za ušima. Proto má David hezčí fotky – na rozdíl ode mě podělanej nebyl :)

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Jedeme na hostel, nejdřív ke špatnému, protože v Galway jsou dva od stejné společnosti. Nevím, co jsem čekala, ale teď už vím, že v hostelu už nikdy spát nebud, pokud to budu moct ovlivnit – 8 lidí na pokoji nedělá dobrotu. Zároveň jsem s Petrem byla na jiném pokoji, jak David a když jsme tam vešli, praštila nás vysoká teplota i vlhkost. Když se špatné větrání koupelny snoubí s plechovou střechou, vzniká tropické podnebí i v Irsku.

Kluci vyrazili do víru velkoměsta, já jsem nasadila špunty do uší a masku na spaní, abych nerušila německo-australský pár vynořujících se dospělých, a usla jsem jako dřevo.

19. 7. pátek


Snídáme v přístavu poté, co jsme opustili pekelnou výheň hostelu a uložili autíčko do podzemních garáží.

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Snídáme a snažíme se, aby nás neokradli racci. Petr se pídí po domečcích z pohlednic. Je hezky, hned všechno vypadá veseleji. A hlavně nám Cassia, se kterou jsme se seznámili na couchsurfingu, poskytne dneska střechu nad hlavou – bájo. Nafotili jsme domečky, prošli se kolem řeky, navštívili jsme katedrálu i univerzitu s divnou výstavou. A večer? – no přece pivo a muzika v pověstném The Crane.

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Jo, obědovečeře si zaslouží vlastní odstaveček - na jídlo máme Petrovy fantastické špagety carbonara. Nebe.

anna2rerajce.net

Poznámka pro hudbochtivé návštěvníky – nesedejte si na volné židličky hned vedle kapely. Leckterý irský spolustolovník vás rád upozorní na to, abyste vypadli, protože to jsou židličky pro hudebníky, kteří se chtějí se svými nástroji přidat ke společnému hudebnímu jamu.

Cestou z hudebního jamu děsíme Cassiinu spolubydlící, která zrovna otevírá vchodové dveře a naproti ní stojí tři postavy zabalené v pláštěnkách (my), protože samozřejmě zase prší. Nedorozumění se vysvětlilo, spolubydlící začala znovu normálně dýchat a zažehnala infarkt a my jsme si šli po svých.


20. 7. sobota


Po opulentní společné vaječné snídani s Cassiou míříme směr Burren – doufáme, že najdeme menhirek, kterých je prý v Burrenu tolik, že se o ně zakopává. My jsme bohužel zvolili styl cestou necestou, takže jsme o žádný nezakopli, ale pro ilustraci aspoň foto zde. Jinak vápence plno, už na začátku jsme ztratili značku, ale nakonec jsme stejně šli stylem, když to jde nahoru, ještě tam nejsme. Kamzíkova stezka. Na dopolední cvičení jako dělaná.

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Velkou část dne pak trávíme tím, abysme se autem přiblížili k poloostrovu Dingle, o kterém se vypráví samé hezké věci – že je tam nejkrásnější pláž a tak.

K večeru už to chceme někde zapíchnout, ale pořád není kde, David by chtěl hudbu, ta taky není, jsme zpruzení. Město Tralee nemá konce, všade domy a nikde opuštěné louky. Nakonec to vzdáváme a stavíme stan u cesty v rámci jedné louky, na kterou aspoň není vidět z blízkých domů. Výletnické rodinky nás ale vidí, takže se soumrakem nese „To je stan, viděls?“.

21. 7. neděle


Budíme se rychle, čeká nás Dingle a hlavně potřebujeme vypadnout, aby nás někdo nevypakoval. Stan balíme za sucha, ale pak už je to jedno velké mokro a fučavo.

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Jdeme na výlet k vodopádu a jezeru – když si to shrneme, viděla jsem zetlelou ovci, promokli jsme durch a cestu do městečka Dinglu jsme jeli bez kalhot, protože foukalo a pršelo tak, že jsme se neměli jak převléct do suchého. Mlha se dá krájet, i Inch beach je mokrá, takže jen projždíme. U benzínové pumpy chvíli hledáme všechny peníze, které měl David v obálce, protože si je jistý, že mu uletěly – nálada je sychravá. Poté, co peníze najdeme na bezpečném místě, se jedeme uklidnit na jídlo. Fish and chips samozřejmě:) Vynikající.

anna2rerajce.net

Těšíme se na včelí domky (Clochán) – mlha už opadla, tak by to mohlo být poučné. Úly prý hrály i ve Star Wars, tak to bude určitě něco – no, viděli jsme jich pár, zaplatili jsme vstupné, dostali papír A5 s popiskem a to bylo tak všechno. Jo a racek nám posral auto.

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Ženeme se za vidinou vyprání svých svršků a teplého jídla – obojí nalézáme u laundromatu u Tesca. Ano, bylo trochu zvláštní krájet tam mrkev a vařit vodu, ale dá se, a oblečení moc pěkně voní a hlavně je suché!

anna2rerajce.net

Spíme na jednom z nejhezčích stanovišť – louka a nic dalšího kolem tak to máme rádi.

anna2rerajce.net


22. 7. pondělí


Čas na naši tradiční pohybovou aktivitu – tentokrát v Killarney national park. Splendid! Akorát tradičně mega fučí a asi nebyl nejlepší nápad vyrazit na výlet v sukni. Kluci čekali a dočkali se :D

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Na kopec a důle a pak hned do Lužáneckého parku. Tedy v irském provedení – to znamená do megaparku u Muckross house z konce 19. století s vodopádem, zahradami a výhledem na Killarney national park. Připadala jsem si jako u Downtown abbey.

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Nemám tušení, kde jsme spali, ale asi někde jo :) Poznámka je spaní na divoko – ač tak na túrách spím celkem často, jsem vždycky nervózní z toho, že nás někdo načapá. Jednou jsme narazili na louku hned u dvou domů, ráno nás probudilo brumlání motoru a Petr křičí "Traktor, traktor" - takhle rychle jsme se ještě nikdy nesbalili. Měli jsme bez čištění zubů hotovo asi za 10 minut. K naší škodě to nebyl traktor, ale dodávka, která chvilku brumlala za plotem a pak odjela. No co, víc času na snídani.

23. 7. úterý


Plánujeme strávit den v Corku. Všechny průvodce říkají, že je to skvělé město s neopakovatelnou atmosférou. Asi jo, ale my asi nebyli úplně naladění – pravděpodobně nás rozladil už parkovací systém – papírové kartičky na hodinu, s tím, že se k autu po hodině musí majitel vrátit a kartičku vyměnit, nebo odjet. Asi proto, aby se zachovala cirkulace aut na parkovacích místech. No, než jsme systém pochopili, trvalo to.

Na zklidnění jsme si zašli do galerie, kde jsme objevili portrét Fiony Shaw – tety Petunie z Harryho Pottera!

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Prošli jsme si centrum a po obědě v parku s bizardní strobostromem a porouchanými záchody, se rozhodujeme, že v Corku déle nebudeme – město nám moc nepřirostlo k srdci – a budeme pokračovat v krasojízdě směr hrad Cashel (čti „kašel“) a seženeme si ubytování hodné odpočinkového dne. A dokonce jsme za ubytování ochotni zaplatit :)

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Best ubytování ever - přijeli jsme do megakrásného kempu s kuchyňkou a sociálním zázemím. Na parcelkách stály jen dva karavany, výhled na hrad Cashel. To bude drahé, říkáme si a jdeme se způsobně nahlásit na recepci. Ukazuje se, že paní recepční je manželka majitele a moc se neorientuje v cenách, zároveň je děsně hodná a manžel je kdesi v čudu. Ukazuje nám prostory, a když se ptám na cenu, moc neví – „no tak, jste 3, máte malý stan, tak za 20 Euro?“ – za tak krásný kemp je za mě 20 Euro za jednoho pohoda, kývu, ale pak mi to nedá – „to myslíte za jednoho, nebo za všechny?“. „No za všechny“ odpověděla paní a ani se nezarazila. S nevěřícím údivem jí platíme 20 Eur a u toho se jen tak mimochodem ptáme, jak je to s prohlídkami hradu Cashel – paní má seznam s časy prohlídek a shodou okolností i kupon na 1+1 prohlídku gratis. „No, tak to vypadá, že máte ten pobyt tady skoro zdarmo“. Je to tak – jsme nadšení tak, že paní dáváme při odubytovávání láhev vína., kterou jsme koupili na dlouhé letní večery. Jestli tam budete, ubytujte se tu – kemp je opravdu moc příjemný, sice to bude o chlup dražší, než jsme měli my, ale 10 éček za jednoho se stanem je královská cena. Cashel na dohled a další zřícenina za rohem! 

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

24. 7. středa


Čeká nás prohlídka hradu Cashel a kaple, do které je jen omezený přístup kvůli konzervaci. Pak cesta do Dublinu.

Hrad Cashel – Rock of Cashel má stejně jako mnoho dalších hradů v Irsku bohatou historii a fungoval jako královské sídlo. Prohlídky nakonec byly dvě – jedna do Cormacovy kaple v románském stylu, která je speciálně konzervovaná, takže se do ní musí vcházet naráz hermetickými dveřmi a vycházet stejným způsobem (zní to dramatičtěji, než to vypadá). Když ji rekonstruovali, museli kompletně vyměnit celou střechu a upravit ji proti povětrnostním vlivům, pak historické tašky naskládali jednu po druhé nazpět. Přece jen, šlechta si stavěla hrady na dost nehostinných ufoukaných a deštivých místech – zvlášť ta irská. Uvnitř je kaple šedě bílá, takže pro mě bylo velké překvapení, když jsem viděla fotografie zrekonstruovaných zdí – jak asi musela být parádně barevná. Takže stejný wow efekt jako u antických soch - taky si pamatujete Cézara jen v bílé, co?

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Na prohlídku hradu jsme vyfásli vtipného a nadšeného průvodce, který se vyžíval v historkách o mníších, kteří museli skákat z oken vysokých věží, ze kterých je nepřátelé vykuřovali ohněm, protože jinak se k nim nemohli dostat. Pověděl nám o první „kreditce“ ve formě pečeti i o tom, že six-pack na břiše služebné a obě nohy levé je jen pár nedokonalostí, které mistři úmyslně propašovávali do svých děl, protože „dokonalý je přece jen Bůh“. No byl to fičák, na to, že mě prohlídky většinou moc nebaví. A zvládli jsem i mini představení irských tanců – v podhradí si dvě irské slečny udělaly improvizované podium a buskovaly (slovníček: „busking“ = pouliční umění).

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Nakonec se vydáváme na cestu do Dublinu. Ubytování máme domluvené v Malahide, pobřežním městečku kousek od D. Jak zjišťujeme až posléze, bohužel bez kuchyně. Takže párečky, brambory a fazolové lusky, co jsme si koupili na královskou véču, budeme asi chroupat syrové :( Omyl! Airbnb paní je tak hodná, že nám věci upeče v pekáči ve své kuchyni – je zvyklá vařit pro větší počet lidí, protože mají s manželem čtyři děti. Lahoda, pohoda.

anna2rerajce.net

25. 7. čtvrtek


anna2rerajce.net

Máme celý den na průzkum Dublinu! Z Malahide je to do Dublinu, co by ovcí dohodil – prostě kousek vlakem. Kupujem si kávičku, Petr o svoji přichází přímo ve vlaku kvůli prasklému dnu papírového kalíšku, ale nenecháme se tím rozhodit.

Protože už trpím sociálním přehlcením, s klukama se dělíme a jdeme si v Dublinu po svých – oni na kostely a Trinity College. Já na thriftshopy s knížkama a tak. Parádička.

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

Na zpáteční cestě jsme nastoupili do špatného vlaku, který nezastavuje v Malahide, takže máme v Rush & Lusk hodinku na to, než přijede další. Peťa píše pohledy, já dopisuju cestovní deník, David si prohlíží fotky. Všude na nástupišti jsou maličké cedulky, abysme se drželi za žlutou čárou, protože vlaky projíždějí stanicí rychle. Jó rychle, to určitě, my známe ty naše české rychlíky, co se táhnou jak smola. Po projetí prvního vlaku ale měníme názor a zuby nehty se držíme opěrek lavičky, aby nás nevtáhl vzdušný vír a svíráme mezi stehny všechno, co nemůžeme držet rukama – pohledy, deník i foťák :D

anna2rerajce.net
anna2rerajce.net
anna2rerajce.net

26. 7. pátek


Je čas k balení a odletu, já odlítám dřív, kluci ještě míří do Londýna za Petrovou au-pair rodinou a předtím chtějí stihnout New Grange.

Road trip byl skvělý – na práci jsem si vzpomněla asi dvakrát za celou dobu. Vylezli jsme spoustu kopců, viděli nespočet ovcí a zřícenin a celé to bylo tak hezky zelené, že se do Irska moc ráda podívám znovu. Už jenom kvůli tomu jejich skvělému přízvuku :)

anna2rerajce.net


Žádné komentáře:

Okomentovat