čtvrtek 20. června 2013

Kanada - S-toon

anna2rerajče.net
Saskatoon (pro místní S-toon - čteno "stůn") leží v kanadské provincii Saskatchewan (nickname  Land of the living skies) a podle turistických stránek je pojmenován podle indiánského názvu pro bobule, co tu všude rostou (ne, že bych je viděla, ale předpokládám, že informace pro turisty nelžou). Rozlohou je to městečko připodobnitelné k Brnu, ale obyvatel tu žije o polovinu méně, takže je to tu celé takové roztahané. Po vzoru západních (a hlavně kanadských a amerických měst) jsou tu všechny ulice podle pravítka (doslova) a víc auto-friendly, než chodec-friendly a to zejména díky občasné absenci chodníků a velkým vzdálenostem (nejbližší obchod je od kolejí cca kilák a půl). 

Centrum města je okupováno úřady, kávovými řetězci (Starbucks na každém prvním rohu, Tim Horton na každém druhém) a kanclíky. Domorodci se stahují do rezidenčních čtvtí, které vznikly kolem hlavních silnic - je tam klídek a hodně zeleno, taky kvůli nim (a kvůli tomu, že je to prérijní placka, a že se tady staví hlavně jednopatrové rodinné baráčky ... mimochodem nechápu, jak v nich můžou přežít zimu, když vypadají jak z papundeklu) vypadá celé město jako jeden velký český les. Zelený, stinný, příjemný.

anna2rerajče.net
anna2rerajče.net


Není to ošklivé město - když teda nepočítám hrůzný hotel, který vypadá jako zámek a byl postavený jako jedna z prvních budov u řeky in the middle of nowhere. Jen je to jakési nemastné, neslané - dobře, u univerzity se snažili, aby vypadala "historicky", takže nevypadá, jako by byla postavená ve 20. století, ale v 19. Snaha hezká, kampus velký, jako opravdu velký - zabírá asi čtvrtinu města :D Ale stejně - chybí mi tu ten městský pocit. Saskatoon není město na zastavení, ale na projetí. Jsou tu hezká místa, to ano, třeba Broadway street s menšími obchůdky, nebo několikakilometrová promenáda podél řeky, kde si člověk připadá jako by ani nebyl ve městě, a spousta parků, ale o nějakém veřejném prostoru, nebo třeba o kavárnách s posezením, kterém máme v Čechách, si tu můžete nechat jen zdát.

anna2rerajče.net

Ale mají tu svištíky/syslíky!



Žádné komentáře:

Okomentovat