pondělí 20. prosince 2010

Cesta k domácímu karamelovému likéru

Oficiální recept je tady, neoficiální následuje :)

Krok první:


Skočit do Lídlu pro nejlevnější kondenzované mléko slazené a neslazené (obří množství 6 a 6). Ano - díky omezeným studentským financím jsem se dostala na úroveň brněnských důchodců. Ještě dva rumy a jsem na úrovni brněnských bezdomovců. Zřejmě vypadám dostatečně studijně, takže mě ani paní pokladní nepodezřívala z toho, že rum je jen náhradou za kartonové posezení se Zámeckou svící. 


Krok druhý:


Teď už mě od opileckého alias nezachrání ani studijní vzhled - rum cinká a taška je nebezpečně těžká, takže i chůze se mění ze sebejisté na lehce vrávoravou. Přesto, stále nula procent alkoholu v krvi, zato srším likérovým entuziasmem.


Krok třetí:


Hmmm, 24 hodin louhovat opražený kokos, nebo nasekané oříšky v neslazeném k-mléce? Není problém - jedno dva roky staré balení kokosu se nám ještě válí ve spíži, tak proč ho nezužitkovat? - alkohol případnou plíseň stejně zakonzervuje :)


Krok čtvrtý:


Ano, kokos nacucán, mléko hezky voní, teď jen stačí fiknout plechovky salka do hrnce s vodou, opatřit dírou proti výbuchu a nechat je napospas bublající H2O, však ona si s nimi poradí. No - poradila, ale blbá Anča zapomněla odmočit etikety, takže ve výsledném vynikajícím karamelu plavalo několi nadrobno nasekaných písmenek - zatracené protivýbuchové lochny. Nu, nevadí - ztratí se to mezi starým kokosem a rumem :)


Krok pátý:


Najít dostatečně velký hrnec, kde by se všechno dalo smíchat dohromady. Není ... Nevadí, zaimprovizujeme a použijeme maminčinu hnětací mísu - skvělé! Ve víru boje mixéru s karamelem a kokosem sice kuchyň dost utrpěla, ale nic, co by nenapravil silný bezvlassý muž se založenýma rukama a saponátem. Výsledná směs vypadá lákavě a je i překvapivě chutná.


Krok šestý, nejdůležitější:


Rum! Jo, jó, kde by byly domácí likéry bez nápoje zpívajících námořníků? Po několikerém ochutnání směsi přestávám alkohol cítit a radši přestávám s ředěním, které by mohlo špatně dopadnout no a výsledek? - pohleďte sami :) Na zdraví!

Domácí karamelový likér by Anča

2 komentáře:

  1. Mňam, škoda, že neochutnám, ale vypadá lákavě :) A co to vidím? Ke své dokonalosti jsi i ocukřila skleničku? Awesome! :-))

    OdpovědětVymazat
  2. ocukřila, na živo to vypadalo ještě líp :) No, možná kapku donesu i na pozkoušky :))

    OdpovědětVymazat