pondělí 27. prosince 2010

Ikea = Lego pro dospělé

Inu, jak jinak se dá nazvat sestavování skříně díl po dílu, než hraním si se stavebnicí? Až na to, že stavebnici pak nemáte 3-5 let na očích, ale to je jen o důvod víc, proč se snažit :)


Musím říct, že v průběhu tří dnů mám zkušenosti se stavbou Lega i Escher-ikeovy-skládačky a to Lego mě bavilo o chloupek víc. Snad to bylo tím, že mi bylo dovoleno stavět hasičské auto s navijákem a výsuvným žebříkem. Byla to událost, časy Lega pro mě totiž skončily úderem dvanáctého roku, ani nevím proč. Tou dobou jsem už ale prošla různými lego-fázemi od pustého ostrova s jedním panáčkem, palmou a opicí, rytířů s helmami a hlavu-ohýbajícími koníky, kovbojů a nakonec, asi kvůli utužení genderové identity přišla i fáze Lego Bellvile s roztomilými holčičkami s cůpkem nebo mikádem a spoustou zvířatek s velkýma očima. Pak ale nastala chvíle, kdy jsem ohebné kloubovité (nesporná výhoda oproti konkurenční anorektické barbie, ze které mám dodnes mindrák ... apoň si nikdy nezadřepuje, mrcha!) panáčky a panenky velikosti (půlky)ukazováčku vyškrtla ze svého života. Důvod? - naprosto netuším ... možná přišli pokémoni, pogy, nebo kamarádi :)


Ovšem co u Lega nezažiju, ale zažiju to u Ikea skládaček, je pocit hřejivého tepla, který se dostaví, když podle polopatického návodu pro blbečky, podle kterého by to zvládl i cvičený Ara (a to má křídla!) zvládnu z patnácti částí sestavit jednu užitečnou věc. Vyrovná to trochu pocit zmaru, který se dostaví pokaždé, když návod vypadá takhle. Další vada, kromě všudypřítomné frustrace je to, že Ikea výrobky nemají inteligentně umístěné výstupky, kam se kdykoliv dá připevnit cokoliv (bod pro Lego!)

Ale i tak miluji Ikeu - už jen proto, že díky ní si každý lempl dokáže vyrobit vlastní stůl a poličky, i když normálně drží kladívko za železo. Ikeo, jsem ráda, že tě máme!

Ne všichni samozřejmě můj názor sdílí, někteří jsou přesvědčení, že Ikea je jen prostředkem k ovládnutí světa.

A co vy? Považujete Ikeu za dílo ďábla? Máte Lego? Hrajete si s ním ještě? A co na to Jan Tleskač? 

4 komentáře:

  1. poreferuju zitra az dovezou loznici, ale z ikei ji teda nemame :D Kazdopadne proti ni nic nemam a da se tam poridit dost peknych i uzitecnych veci (ja osobne jsem uchylak na ty jejich svicky :D)

    OdpovědětVymazat
  2. no vzhledem k tomu, že 90% nábytku a doplňků nese značku IKEA, tak ji určitě nezatracuji, spíš miluju. A už i jen z toho důvodu, že když se mi úplně nejvíc začne stýskat po Švédsku tak si tam jedu nakoupit pravé švedské dobrůtky a hned mi je líp :)
    a lego už nemáme, je schované ve sklepě v krabici pro děti. Ale chybí mi to. Stejně jako Merkur, z toho jsem taky strašně moc ráda tvořila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju lego :-) Vyhrála jsem ve svých téměř 16ti letech lego ostrova s ukrytým pokladem, plachetnicí, potápěči a žraloky a byla jsem z něho vedle! Každý měsíc jsem měnila design ostrov a polohu lodě :-)
    Ale když se tak zamyslím, tak jako málé škvrně jsem více než lego milovala Chevu! Pamatujete Chevu? Díky ní a jejím super kostkám a baráčkům jsem chtěla být původně architekt! :-)

    http://www.domovhrou.cz/index.aspx/detail-Stavebnice_Cheva_42__Dum/

    Cheva mě baví víc! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ano! Cheva!!! ... větší české Lego :D

    OdpovědětVymazat