pátek 30. září 2011

Erasmus - Filling time gap

anna2rerajče.net

Slovníček pojmů:

Pub crawling - velmi frekventovaný pojem, který znamená akci, přo které se, v rámci jednoho hospodského zátahu (rozuměj večera) vystřídá co nejvíce hospod - takový tour de pub. V každé hospodě si pak návštěvník objedná po jednom (případně více - ti silnější a otrlejší) alkoholickém nápoj, nejlépe typickém pro onu destinaci. Nápoj do sebe kopne, poobjímá se se všemi zúčastněnými, popřeje co nejvíce "na zdraví" v různých jazycích a pak změní lokál.  
Pijácké hry - Španělé z nich byli nadšení, protože všechny znali, já už méně, protože mě to nebavilo, ale pak už mi to bylo popravdě docela jedno :) No a co se tak hrálo? Populární byla hra ala Zatracení Pancharti - s lístečkem se jménem nějaké známé osobnosti nalepeným na čele a následným hádáním kdo je kdo. Vzhledem k tomu, že to bylo asi třetí den našeho družení a já chtěla vypadat jako inteligent, přilípla jsem Andrésovi na čelo lísteček s paní Currie (plus - je to Polka, tedy dotýká se to místních reálií a taky má co dělat s radioaktivitou a drastickou smrtí, mínus - nikdo to neuhádl). Tahle milá paní byla ale trumfnuta Robertem Pattinsonem, Bradem Pittem, Shakirou, Legolasem a poslední kapkou byl Spongebob - poučení? - nesnaž se ze sebe dělat, co nejsi, mělas tam vrznout Buffy, nebo Zlatovlásku. Další vybranou hrou bylo otáčení karet - každé číslo znamenalo nějaký úkol, který většinou zahrnoval pití (překvapivě - chytřejší se mohli dovtípit z názvu tohoto hesla :) Jiná hra zahrnovala natření si rtíků rudou rtěnkou a oblíbání všech okolo - nejvíce oblíbaný byl samozřejmě Ryan, protože je to kuře, má rád Lady Gaga a jeho největší výhodou je britský akcent, který si nelze nezamilovat. Ostatní hry, jako zpívání Happy birthday v národních jazycích a další kratochvíle, se nakonec nekonaly, protože stav hráčů již neumožnil brilantní výslovnost.


anna2rerajče.net

Pití alkoholu obecně - Poláci jsou hlučnější a nevázanější pijáci, než my, umírněnější Češi. Dokonce se perou v autobuse (drb od Španělů jednoucích v nočním rozjezdu - rvačka prý trvala deset zastávek). Už jsem psala o sladkém pivu, což je chutné prznění tradičního moku. Pak jsem se ale dozvěděla, že zejména v čase vánočním je zde možno okusit i pivo horké (asi na rýmečku), či čokoládové (čert ví proč). No a z tvrdých alkoholických nápojů mě zaujala zejména třešňovice, blow-job (název ilustrován na fotce níže), wściekły pies - vodka s tabascem a kdoví čím a také vodka Vyborova podávaná s kyselou okurčičkou (nejdřív jsem byla zděšena, když mi Ryan s děsem v očích vysvětloval, že si to nemám dávat, protože "gherkin looks like little green poo", ale nakonec prostě dostanete jenom vodku do jedné a okurčičku do druhé ruky a co si s tím uděláte, je na vás. Já tím zajedla vodku).

Deskové hry a jiné - Španělé znají Bang! i Jungle speed!!! Po mém klopotném vysvětlováním už je znají i němka, poláci a brit. A nejen, že je znají, ono je to i baví - halelůůůjáááá!

Volný čas - Vzhledem k tomu, že jsem na Erasmu a škola ještě pořádně nezačala, trávím čas po kavárnách, na privátě a po hospodách. Taky jsem se rozhodla, vlivem ztečujících se financí, že budu jíst zejména po mléčných barech (levné, chutné, tradiční, socializační), a že si budu vařit. Takže to vypadá, že stýpko probydlím a prožeru. Ve V. je spousta zastrčených kavárnice, restauračiček, vybydlených domů, které vypadají dobře na fotkách a díky knížce Do It in Warsaw, se ze mě každý den stává objevitel nových míst. Včera například jsme byli ve Fotoplastikonu - jednopokojovém muzeu starých varšavských časů - sedíte u mechanického stroje a před vámi defilují staré obrázky V. před druhou světovou válkou. Všechno 3D (děláno starou technikou) - je to jako opravdové okno do starých časů - studenti za 2 Zl! No a vzhledem k tomu, že ona výše zmiňovaná knížka je pěkně tlustá, mám na půl roku co dělat :)
International office - Tak milé lidi, co tam pracují a dokonce s námi i alkopártují, bych jinde pohledala. Jsou usměvaví, ve všem nám vyhoví, podporují nás a můžeme jim říkat zkráceninami :) 

Škola - Když jsem tam šla poprvé, šla jsem z dobré strany - vyděsil mě jen červený komunistický nápis s jejím názvem a závora, taky hlídač před novou moderní budovou, který je tam ale jen proto, aby dohlídnul na to, aby lidi nekouřili před vchodem. 

V celém areálu se mísí staré a nové - při příchodu z druhé strany je dvůr otlučený a buhvíproč opatřený černobílými zvětšeninami fotek malých dětí - možná chtěli zakrýt velké kusy opadávající omítky a přitom předat poselství o chudobě a podobných tématech. Samotná škola je moderní, všichni tam umí anglicky a je soukromá, takže neerasmáci platí. Učitelé anglických předmětů jsou většinou poláci, ale anglicky umí perfektně a mezi studenty je spousta native english speakers. 

Za těch patnáct let, co eSWuPéeS funguje, si stačila vybudovat docela slušnou reputaci a vypadá to, že po nás opravdu budou na hodinách něco chtít - aktuálně mám pět normálních předmětů a tři "odpočinkové", které mají buď něco společného s polským jazykem, nebo kulturou. Na "Understanding Poland" máme starého polského profesora, který vypadá na profesionálního uspávače hadů, a který se nám snažil akademicky osvětlit zakořeněný zvyk varšavanů nepít vodu z kohoutku, či přítomnost koček v knihovnách a úřadech. Mám dojem, že tenhle typ kurzů bude sloužit spíš k stmelení kolektivu, než k opravdovému studiu. 

No a opravdové studium? Mám zatím zaregistrované předměty Assessment in psychological research: qualitative methods - workshop (vypadá to, že mě to bude i bavit, páč paní najela na praktickou vlnu:), Biological foundations of human behavior (odpadly, takže kdoví, co to bude), Introduction to training processes (couching, mediace apod - má to být ve čtvrtek a na tenhle zrovna vyšla imatrikulace bažantů, takže všechny hodiny odpadly - budu se muset nechat překvapit), Talent management (zajímavější personalistika) a Psychoteraphy for children (třídenní blokovka s nějakým amíkem, či britíkem - moc se na ni těším!). No a pokud mi to ještě neude stačit, tak buduz dobré vůle a píle chodit na anglické blokové přednášky na aktuální světová psychologická témata - no není to krása? A mají výtah! A kantýnu! (ta je sice dražší, než mléčný bar, ale co no, jednou či dvakrát do měsíce se to snese:)


anna2rerajče.net

Sport - Pokud nepočítám návraty z párty a jiné chození, tak kromě badmintonu na grillingu a dnešního rekreačního frisbíčka tomu zatím moc nedávám a cítím, jak kynu. Snad se něco vyvrbí a já nebudu dále atrofovat.


Jinak dnes jsem zabila den tím, že jsem si šla do školy přeregistrovat předměty, pak jsem vlítla do Biedronky (Berušky) na levnou zeleninu. Následoval opulentní oběd v mléčném baru Familijna s Jirkou, Kathi a neznámým přisednuvším si Polákem, který do sebe zvládl narvat tři talíře hlavních jídel a polívku s vysvětlením, že musí během jednoho jídla zvládnout všechna jídla. Pak Kafé Kafka s frisbíčkem, po návratu snaha o čtení odborného odporného článku (opravdu jen snaha) a teď se těším do Včelího snu na Cheesy songs party. 



Viva La Scatman!

4 komentáře:

  1. No myslím, že po návratu domů tě taky po tomhle všem poznávání, socializování, dospívání a zábavě čeká pořádný Erasmus hangover :) Tvé zážitky zní víc než dobře :) Tu pijáckou hru s kartami jsem se taky naučila na Erasmu ;-) Prý se jmenuje King´s cup. Stmelovací předmět o Norsku jsme měli taky a je to náhodou ke stmelení supr a někdy se dozvíš i kulturně fakt zajímavé věci ;-) A jasně, že Španělé znají Jungle speed - jsem ti to myslím i říkala, že i naší norští Španělé to se mnou hráli a znali to :) Jo a ty tvé předměty - mňam! Vypadají fakt zajímavě, tak snad i budou! :)
    A jak na tom jsou Poláci s angličtinou obecně? Jakože ne ti u vás na škole, ale tak nějak ti kolem :) Protože každej Polák, co byl v Norsku, tak mluvil dost špatně a s šíleným přízvukem ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. U těch tréninkových procesů je asi přelkep - couching je (podle slovníku, samo že to nemám ze své staré hlavy) jisté plošné vyšívání. Tož asi will go o coaching, neboli hezky čéski o kaučink.
    Takže dcero, jak pravil jeden (nabalzamovaný) klasik - učíťsa, učíťsa, a to třetí jsem už zapomněl :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Mňo, myslím, že asi jako obyčejní češi, bojí se mluvit a někteří ani neví moc jak. Když si chci někde něco koupit, tak nejdřív volím pomalou češtinu, když se tváří vyděšeně, volím následně pomalou angličtinu a pokud furt nic, tak rukama nohama :)

    OdpovědětVymazat
  4. Otče, máš samo naprostou pravdu - to asi zavinilo mé prokrastinační podvědomí.

    OdpovědětVymazat